"Analytici nepredpokladajú pokles cien vstupov pre pekársky,
cukrársky a cestovinársky sektor ani v tomto roku, práve naopak. Ceny
potravinárskej pšenice budú vysoko nad 300 eur. Ceny ďalších surovín,
ako napríklad masla, maku či orechov, dosahujú rekordy. Ceny obalových
materiálov rastú v desiatkach percent. Ceny logistiky aj vzhľadom na
extrémne ceny pohonných hmôt a nedostatok pracovných síl prakticky každý
mesiac stúpajú. A ceny energií lámu celoeurópske maximá. Je tak isté,
že odbytové ceny vzrastú, avšak o koľko presne si nedovolia odhadovať
ani najlepší analytici," uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.
Situácia v pekárskom sektore na Slovensku je podľa neho pritom čoraz
viac napätá. Oproti prvému roku pandémie museli pekári v roku 2021
pristúpiť k uzatváraniu dodávateľských zmlúv len na niekoľko mesiacov.
Ročné dodávateľské kontrakty v pekárskom priemysle na Slovensku tak
prakticky prestávajú existovať a nahradili ich kontrakty na dva,
respektíve tri mesiace.
Dôvodom je podľa Lapšanského práve obrovská cenová neistota a produkcia
na hrane výrobných nákladov. Pekári pritom nemajú dosah na konečné ceny,
ktoré kupujú spotrebitelia. Či sa marže obchodníkov automaticky zvyšujú
pri raste nákupných cien pekárskych, cukrárskych, či cestovinárskych
produktov tak posúdiť nevedia. Týmito informáciami disponuje v
agregovanej forme len štát a môže tak posudzovať oprávnenosť rastu
nákladov zo strany obchodníkov.
"V roku 2022 sa zrejme prvýkrát stane, že niektorí pekári budú musieť
ukončovať uzatvorené kontrakty predčasne práve z dôvodu rastúcich cien
vstupov. Štát pritom ani po troch vlnách pandémie nebol schopný aspoň
odkopírovať schémy pandemických pomocí pre potravinársky sektor z iných
členských štátov EÚ. Celé bremeno zdražovania tak necháva padať na
občanov, ktorí budú musieť siahnuť do svojich peňaženiek hlbšie. Pekári
pritom agrorezortu už niekoľkokrát podali pomocnú ruku pri príprave
schém pomocí i novej legislatívy. Ten ju však nevyužil s tým, že
pripravuje vlastné podpory. Žiadne však doteraz nezrealizoval," dodal Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z
celého Slovenska. Má takmer 500 členov, od SZČO až po veľké pekárne vo
všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako
12.000 pracovníkov.